Ablak a Világra - Utazási magazin


Önök ide utaznak nyaralni 2014-ben: TOP5 nyaralás célországKapcsolódó cikkekÖnök ide utaznak nyaralni 2014-ben: TOP5 nyaralás célország

Mint minden évben az előfoglalási időszak végén, az idén is készítettünk egy gyors áttekintőt az éppen aktuális legnépszerűbb nyaralási úti célokról. A jelen kis kimutatás alapját a Start Utazásnál az év eleje óta a nyári főszezonra megkötött 1500 utazási szerződés adataiból adták, a sorrend megállapításában az utasok számát vettük figyelembe.


5. helyezett: Tunézia
A TOP 5 utolsó három helyén tulajdonképpen holtverseny alakult ki, Tunézia, Horvátország és Bulgária tulajdonképpen holtversenyben áll a harmadik helyen, egymástól alig 1% távolságra.

Tunézia az egyik örök sláger a családi nyaralás helyszínének kiválasztásában. Mostani pozíciója egy enyhe visszaesés a korábbi fontosságához képest, tavaly ilyenkor a családok 12%-a választotta Tunéziát a nyaraláshoz, a mostani 10%-kal szemben. Az akkori részesedés a stabil 3. helyezésre volt elég.

4. helyezett: Horvátország
Horvátország helyzete egy kicsit eltér a ranglista többi szereplőjétől, mivel a Start Utazáson a horvátországi nyaralások sokkal később kezdődnek, mint a január és március vége közti előfoglalási szezon, így nyár végére még juthat feljebb a listán. Az idén várhatóan minden 10. honfitársunk Horvátországban nyaral majd.

3. helyezett: Bulgária
Bulgária reneszánsza immár ötödik éve folyik, és míg három évvel ezelőtt éppen csak bekerült a TOP5-be, mostani 3. helye igen előkelőnek számít. Bulgária minden adottsággal rendelkezik a remek családi nyaraláshoz: autóval és repülővel egyaránt megközelíthető, hosszú, széles, lassan mélyülő finomhomokos tengerpartjai ideálisak a kisebbek részére is; Bulgáriában az elmúlt 10 évben remek infrastruktúra alakult ki a nyaralók fogadására, és nem utolsó sorban Bulgária megfizethető árakkal és jó ár-érték aránnyal hívogatja a tengerhez igyekvőket.

2. helyezett: Törökország:
Az elmúlt 6-7 évben Törökországnak nem volt ellenfele, lecsúszása a második helyre egy kissé meglepetésnek tűnik, amire igazán senki nem számított. Tavaly ilyenkor minden harmadik utazást a Török Riviérára foglaltak le, az idén ez a szám alig minden 5.-re (pontosabban 18.4%-ra) adódik.

1. helyezett: Görögország: 
A két évvel ezelőtti, Görögországot különösen nehéz helyzetben érintő válság idején rengetegen pártoltak el a görög tengerpartoktól, de Görögország helyzete e tekintetben is helyrebillenni tűnik, és újra megszerezte éveken át tartó első helyét a nyaralásra leadott szavazatokban. Az idei előfoglalási időszak adatai szerint minden negyedik család Görögországban fogja tölteni a szünidő egy részét. Görögországon belül Korfu, Chalkidiki-félsziget és Kréta lettek a legjobban áhított régiók.

 

Akik nem fértek fel a listára:

Egyiptom az idén is csak a hatodik helyre futott be, pedig még mindannyian emlékszünk rá, amikor a Vörös-tenger melléki nyaralóhelyeknek kimozdíthatatlan pozíciója volt a sós víz és a napsütés szerelmeseinek körében. Egyiptom renoméját a két évvel ezelőtti arab tavasz eseményei rontották el, pedig ehhez hasonló hely kevés adódik tőlünk öt óra repülésen belüli távolságra. Egyiptom igazi egzotikus nyaralóhely, nagyon versenyképes áron.

Olaszország és Spanyolország soha nem voltak nálunk TOP 5 befutó pozícióban, pedig remek lehetőséget, helyeket és időt kínálnak nyaralásra. Együttesen az utazók kb. 7% tudják magukhoz vonzani.

Forrás: