Ablak a Világra - Utazási magazinKapcsolódó cikkekEgzotikus utazások

A Földön olyan sok csodálatos és különleges hely van, hogy az ezek közötti választás is nehézséget jelent. Sokszor egy hely varázsát nem csak a táj, az állat és növényvilág vagy a klíma határozza meg, hanem az ott élő emberek kultúrája, művészete, építészete. Ennek tükrében megpróbáltam összeállítani egy tízes listát az egzotikus utazásokról. Az országok természetesen abc sorrendben szerepelnek, mert mindenki maga döntse el, hogy mit tenne az első helyre.

India, Goa
A hely (mivel portugál gyarmat is volt) a kelet és nyugat eklektikus keveréke. Kultúrájának készét képezik az ősi templomok, a fesztiválok, de híresek strandjai is. Az Arab-tenger gyöngyszemeként az európai télből idemenekülőknek számos lehetőséget kínál a kikapcsolódásra. Korallzátonyai miatt ideális célpont a búvároknak, de a történelmi városrészek mellett a védett állat és növényvilág is látnivalóul szolgál.

Kenya
Egzotikus utazási ígér a Kenyai köztársaság. Kelet-Afrikában az egyenlítő mentén terül el, területe hatszorosa Magyarországénak. Az ország látképét gyönyörű dombok és vulkanikus hegyóriások teszik egyedülállóvá. Egzotikumát az itt található nemzeti parkok adják, ahol Afrika vadjaival, köztük a védett álatokkal is találkozhatunk, persze szervezett utak formájában.

Kuba
Kuba az egyik legismertebb karibi szigetország. A spanyol nyelvű, szocialista berendezkedésű állam politikai elszigeteltségéből adódóan megakadályozta, hogy turisták tömegei lepjék el az országot. Vonzerejét az elbűvölő tengerpartok, a hangulatos városok és régi autócsodák, a jó minőségű kubai szivar, a salsa és a rum adja. Az utcák hangulata különleges, ahogy az itt élők vendégszeretete is.

Marokkó, Marrakesh
Marrakech bűvös utcái és piacai, a kifőzdékkel és mutatványosokkal egzotikus kultúrát árasztanak magukból. Az Észak-afrikai ország különleges konyhájával, csodás építményeivel várja a turistákat. Az Atlasz-hegység hófödte csúcsai és vízesései mellett megtalálható az országban a homokos tengerpart is.

Mauritius
Az édenkert, az örök nyár szigete, és még hasonlóképpen lehet jellemezni ezt a kis szigetállamot. Az élővilág egyedülállósága, az érintetlen természet és a csodálatos vulkanikus csúcsok olyan érzést keltenek, mintha egy képeslapban sétálnánk. A kultúrák sokszínűségéből adódóan a látnivalók közt sok pagoda mecset és templom is akad, és konyhaművészete is szerteágazó. A korallzátonyok természetes védelmet nyújtanak a tengerpartoknak, és egyben leírhatatlan látványt a búvároknak.

Mexikó
Az ország egzotikus ételein kívül kulturális kincseivel is várja az ide látogatókat. Természetesen az itteni tengerpartok is csodásak, de az azték és maja kultúra még ettől is lenyűgözőbb. A piramisok és romvárosok hangulata egyedülálló. Érdemes ellátogatni erre a gazdag történelmű helyre, ami annyi filmkészítőt és művész megihletett már, és sok legendának szolgáltatja az alapját.

Oroszország, Szentpétervár
Ki mondta hogy egzotikus utazás csak az lehet, ahol pálmafák vannak? Ennek cáfolataként a világ leglátogatottabb tíz városa közé tartozik Szentpétervár. A város központja az UNESCO világörökségének része, a művészetek, építészet és a kultúra egyik fő központja. Bár földrajzilag Európához tartozik, mégis teljesen más kúturát képvisel. Több mint 250 múzeumával számos látnivalót kínál a cárok és cárnők sokáig lakott városa. Aki ezek után úgy gondolja hogy szürke, és a fiatalok számára kevésbé vonzó a város, az téved, és ezt nem csak a rengeteg típusú vodka támasztja alá. Az éjszakai élet itt is nyüzsgő, igényes szórakozóhelyek és klubok várják az idelátogatókat.

Spanyolország, Costa Del Sol
A Dél-spanyol mediterrán partok, napozás és luxusüdülőhelyek. A hatalmas jachtkikötők és a nyüzsgő éjszakai élet vonzza az utazókat és a hírességeket egyaránt. A környéken télen a síelés, nyáron a golfozás szerelmeseit is várják, de kedvező éghajlata miatt mindig lehet fürödni a tengerben. Gazdag kulturális örökségei és egzotikus apró fehér falvai egyedülállóak.

Új-Zéland
A szigetország csodálatos tájjal és élővilággal rendelkezik. Több filmet forgattak itt, köztük a gyűrűk ura részeit is. Az idelátogatók inkább a természet és a kalandok kedvelői. Itt a síelésen kívül ki lehet próbálni a vadvízi evezést, a bungee jumpingot, és a világon csak itt lehet kipróbálni a Shotover Jet nevű vízsugárhajtású hajót, ami csodálatos környezetben kínál igazán különleges élményt és egyben sok sok adrenalint.

Egyesült Államok, Florida
Itt található a filmsztárokban dúskáló Miami Beach, ahol a fehér homokos tengerpart mellett kedvére görkorcsolyázhat mindenki az Art Deco stílusú környéken. Persze ha nem a legforgalmasabb helyet választanánk pihenésünk helyszínéül, akkor a félsziget szinte minden pontján igényes stranddal és változatos időtöltési lehetőségekkel várják a pihenni vágyókat. A pálmafák árnyékában persze végig érezhetjük, hogy Amerikában járunk, megtalálhatjuk a nyüzsgést és a pihentető csendet is.

Forrás: