Ablak a Világra - Utazási magazinKapcsolódó cikkekAz egri gyógyvízről

Az egri gyógyvízről

A Bükk-hegység déli lábánál található egri gyógyforrások a hegység karsztvizeiből fakadnak. Az egri gyógyforrások kedvező hatása a különböző betegségfajtákra – ezen belül is főleg a reumatikus bántalmakra – már a török időben ismert volt.

A vizek gyógyító hatása mindenekelőtt azok enyhe radioaktivitásával és a bennük lévő különféle nyomelemek a szervezet élettani funkcióra gyakorolt kedvező hatásával magyarázható. A teljes analitikus vizsgálat alapján az egri gyógyvizek négy csoportba oszthatók.

1. Egyszerű radioaktív gyógyvíz-ásványisó tartalmában kálcium-magnézium-hidrocarbonát dominál.
2. Egyszerű kénes gyógyvíz, összetételében a sulfid dominál.
3. Kénes, kalcium hidrogénkarbonátos gyógyvíz. Ivókúra formájában a gyomorsavtermelést fokozó, a bélmozgásokat élénkítő hatása áll előtérben.
4. Jódos-brómos alkalikloridos hidrogén-carbonátos ásvány- és gyógyvíz.

 Dr. Agyagási Dezső Gyógypark

A Wild László tervei alapján kialakított Dr. Agyagási Dezső Gyógypark minden évszakban Eger egyik üde színfoltja. Az egykor orvosként és tudósként az egri víz gyógyhatását is kutató Dr. Agyagási Dezsőről elnevezett gyógyparkban érdemes kicsit üldögélni. Szökőkút, vízesés, szobrok, a kis híd, és a központjában magasodó kupolás ivókút, ami a Szent József forrás friss vizét kínálja, pihentet és megnyugtat. A növényvilágában is gazdag terület tavasztól őszig számos látnivalót kínál. Tavasszal a virágzó cseresznyefákban gyönyörködhetünk.

 Egri fürdő

A folyamatos fürdőfejlesztések révén Egerben ma modern körülmények között élvezhetik a vendégek a víz gyógyhatását, és élhetik át az egri fürdőkultúra több száz éves történetét.

Az Egri Termálfürdő 1932-ben nyitotta meg kapuit, Magyarország egyik legszebb fürdőhelye, mely a külföldi turisták körében is népszerű. A gyönyörű ligetes környezetben elhelyezkedő fürdő a gyógyulni, sportolni és szórakozni vágyók paradicsoma. Az Eger belvárostól néhány percre található fedett-nyitott vízi élménysziget hét medencével, sportpályákkal és közvetlen átjárási lehetőséggel rendelkezik a Török Fürdőbe.

Az Egri Termálfürdőben a család minden tagja megtalálja a számára megfelelő szórakozási lehetőséget. A sport kedvelői számára versenymedence biztosítja a testmozgáshoz szükséges teret, az idősebbeket és gyógyulni vágyókat pedig a 28 fokos, enyhén radonos gyógyvízzel töltött nagy medence és a 37 fokos kénes termálmedence várja.

A kicsik számára a nagy „vízi csaták" helyszínéül szolgáló vízi váras medence kínál szórakozási lehetőséget.

 

Forrás: Tóth Réka