NEMESEK ÖRÖKSÉGE – Szabolcs, Szatmár, Bereg kincsei, tiszai fürdőzéssel


Észak-Alföld
Utazás áttekintő:

Ország:   Magyarország
Város:   Nyírbátor, Nyíregyháza

Ellátás:   félpanzió
Szálláshely:   3*
Utazás:   autóbusszal
Típus:   nyaralás
Indulás helye:   Budapest


Kapcsolódó anyagok:

Időpontok és árak

Indulás
Időtartam
Ár  
Teljes ár  

Ft / főFt / fő


Ha tetszik az utazás telefonáljon most!

Központi ügyfélszolgálati telefonjaink az utazási irodákhoz: 06 40 180 270, 06 1 881 7400
- vagy hívhatja az irodáinkat közvetlenül az
ITT található számokon!

Ha további információra van szüksége
- írja meg kérdését vagy
- küldjön on-line foglalást érdeklődése nyomatékosítására!

Részletes programleírásPROGRAM:

 

1. nap

Indulás: 6.00 Székesfehérvár, 7.00 Budapest.

Szabolcsban kezdjük észak-kelet magyarországi barangolásunkat. Nyíregyháza az első állomásunk. Sétát teszünk a megyeközpont szép belvárosában, majd a gyönyörű Sóstói Falumúzeumban vár ránk igazi időutazás: a 19. századi Felső-Tisza vidék népi életét ismerjük meg. Beregvidékre érve következő célpontunk a vásárosnaményi Tomcsányi kastély. A teljes szépségében pompázó barokk épületben a Beregi Múzeum kapott helyet. Az országos hírű vaskályha- és öntöttvas gyűjtemény mellett beregi hímzés és szőttes együttes, beregi hímes tojások tekinthetők meg itt. Az egyedülálló Hunor Vadászati Kiállítást is megtekintjük még, mielőtt elfoglalnánk szállásunkat és elköltenénk a híres beregi gasztronómia remekeiből álló vacsoránkat. Szállásunk éttermének híresen jó a konyhája. Csak néhány példa a sok finomságból: töltött káposzta, szilvalekváros derelye, tiszai halászlé, túrós nyögő tejföllel és ropogós húsos töpörtyűvel. Esti sétaként a pár száz méterre lévő Kraszna partra látogatunk, ahol a Málenkij Robotra elhurcoltak emlékművét tekintjük meg.2. nap

Reggeli után szabadidő és strandolás Gergelyiugornyán, a selymes fövenyű, homokos Tisza parton. A szabadstrandot sokan a Tisza legjobb strandjának tartják (3 km a szállásunktól). De választhatjuk a helyi Szilva Termál- és Welnessfürdő szolgáltatásait is. A délelőtti pihenés után Baktalórántházára utazunk. A Degenfeld család birtokán az interaktív kiállítás a nemesi élet hétköznapjaival, a kastély birtokosainak történetével, és megannyi tudományos érdekességgel ismertet meg minket. Vaja a következő állomásunk. A Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye rendkívül színvonalas, érdekes kiállítása bemutatja a szabadságharcokból részüket mindig derekasan kivevő Vay-család történetét, és a Felső-Tisza vidék szerepét a Rákóczi-szabadságharcban. Visszaindulunk szállásunkra, Gyulaházán szakítva meg programunkat egy-két fotó erejéig. A falu nagy szülötte, az első magyar űrhajós, vadászpilóta, űrkutató, Farkas Bertalan. Az ő tiszteletére a faluközpontban központjában kiállítottak egy gyönyörűen felújított MiG-21 F-13-ast - ez a világ legnagyobb számban gyártott szuperszonikus vadászgépe.


3. nap

Reggel fakultatív lehetőség: a történelmi Szatmár vármegye határát átlépve első utunk a Panyolai Szilvórium Zrt. Elixír kostolóházába vezet - a fakultatív lehetőség különleges kalandot ígér. Meghallgatjuk a főzde mesébe illő, legendás történetét, végigkísérjük a gyümölcs útját a fától a palackig, szakértő vezetéssel. Megismerjük a „Nemtudom” szilvafajtát, mely csak itt terem ilyen minőségben, és a mintegy 40 féle kézműves Panyolai Pálinkát. A 4 tételes kóstoló mellé mangalica tálat reggelizünk paprikás szalonnával, kolbásszal, lilahagymával, zöldségekkel. A program ára 4500 Ft/fő. A szilvájáról híres Penyigére már az egész csoport utazik: mennyei szilvalekváros fánkkal várnak itt minket. A több mint 100 éves parasztházban kialakított Lekvárdában megismerhetjük a lekvárkészítés fortélyait és tárgyi emlékeit, majd kedvünkre vásárolhatunk a finom lekvárok közül.
Innen a Cégénydányádi Kastélypark Természetvédelmi Területen álló kastélyhoz látogatunk, melynek angolparkjában óriásplatánok, liliom- és tulipánfák is találhatók. Tiszacsécsén áll nagy írónknak, Móricz Zsigmondnak emlékháza, amely tipikus, Felső-Tisza vidéki paraszti lakóház. Benne a bútordarabok és berendezések a vidéki szegény, paraszti életmódot mutatják be. Túristvándiban egy ipartörténeti különlegességet, a 18. században épült és mai napig működő vízimalmot csodáljuk meg. Az épület teteje fazsindellyel fedett, kiállítása a vízimalom történetét, működését ismerteti. A szomszédos Szatmárcsekén egy másik néprajzi különlegességet láthatunk. Itt állnak az Európa-szerte híres és egyedülálló csónak alakú fejfák. A temető legmagasabb pontján találjuk Kölcsey Ferenc síremlékét, aki élete nagy részét Szatmárcsekén töltötte. Itt írta meg a Himnuszt is. Napunk utolsó programja egy igazi csoda, Tákos büszkesége, a "Mezítlábas Notredame" - a sárral tapasztott, paticsfalú, festett fakazettás mennyezetű református templomot tekintjük meg szívbéli helyi vezetéssel.

4. nap

Sétát teszünk a Bátorligeti Ősláp területén, ahol a Nyírség jellegzetes növény és állatvilágát figyelhetjük meg. Nyírbátor református temploma a Magyarországon fennmaradt egyik legremekebb késő gótikus alkotás. 1488-1511 között épült Báthori István megrendelésére. A kenyérmezei csatában bátorságával kitűnt erdélyi vajda vörös márvány síremlékét is láthatjuk majd. A különálló, 30 méter magas, közel 400 éves, késő reneszánsz fa harangtorony is páratlan látnivaló. A nyírbátori katolikus templom szemkápráztató, világhíres műemléke a 300 éves Krucsay-oltár, amely a passió minden eseményét bemutatja. A kellemes hangulatú Várostörténeti Sétányon, gyalogszerrel folytatjuk nyírbátori programunkat. Különleges szobrok és ismertetőtáblák jelenítik meg itt a Báthoryak címerében is szereplő sárkány helyi kultuszának gyökereit, a Szentvér utca legendáját és a Báthoryak történetét. Sétánk a XIV. században épült Báthory-várkastélynál ér véget. A korhű berendezés megcsodálása mellett a híres Panoptikumot is megcsodálhatjuk, ahol 5 képben, 45, hihetetlen aprólékossággal kidolgozott figura élethű nagyságban jeleníti meg a XVI – XVII. század legfontosabb történéseit. Nyírbátort magunk mögött hagyva a görög katolikusok híres búcsújáró helyére, Máriapócsra utazunk, ahol találkozhatunk a könnyező Szűz Mária ikonképével. Kállósemjénben eredeti pompájában látható az ősi magyar nemesi dinasztia, a Kállay család kúriája. Itt töltötte a nyarakat családjával együtt Kállay Sándor miniszterelnök. Garázsában egy eredeti Ford A-modell is látható. Érkezés Budapestre 21, Fehérvárra 22 óra körül.

 


További információk:


Egyéb hasznos szolgáltatások:


Szállodáknak: